Laevigatus Hovenier
nieuws

Nieuws

01-12-2017 | De winterbeurt, hoe minder hoe beter
De winterbeurt, hoe minder hoe beter.

Van een voorjaars-, zomer- of herfstbeurt voor de tuin hoor je doorgaans niet zo veel. De ‘winterbeurt’ is daarentegen wel een ingeburgerd begrip geworden. Mensen die in huis aan de slag gaan met de voorjaarschoonmaak, kom ik nog maar weinig tegen. Die sterven langzaam uit. De winterbeurt in de tuin is nog springlevend. Maar let wel: hoe minder je in de tuin doet tijdens de winterbeurt, hoe beter voor de tuin.

Stofdoek
De tuin is meer onderdeel van het huis geworden. Tuinontwerpers hebben daar hun steentje aan bijgedragen door ‘tuinkamers’ in hun tuinplan op te nemen. In een kamer ruim je op gezette tijden op en ga je er met de stofdoek en stofzuiger doorheen. Daar knapt-ie van op. Die opruim-, en schoonmaakijver treft de tuin in de vorm van de winterbeurt. De tuin wordt er netter van, maar niet vitaler, en ook niet interessanter voor allerlei tuindieren. Is er misschien een compromis mogelijk?

Winterjas
Maar al die dooie bloemen en plantenstengels dan? Moeten die niet weg? Beschouw ze als een winterjas. De afgestorven plantenresten dekken de bodem af tegen de kou en houden onkruiden weg. Zaden in de bloemresten zijn leveranciers van vogelvoer. Ook insecten in de plantenstengels zijn voor hen een welkome voedselbron. Sommige stengels blijven heel lang overeind staan en behouden daardoor hun sierwaarde. Mocht het nog gaan sneeuwen dan vormen de witte bolletjes op de bloemresten een fraai winterbeeld. Als witte watjes op dunne stengels zweven ze in de lucht. Ga je voor netjes, overweeg dan een deel te verwijderen en een deel van de stengels te laten staan.

Lekkernijen
En al die dooie, afgevallen bladeren dan? Moeten die niet weg? Blad op de paden en het terras zou ik inderdaad weghalen. Blad op het gazon moet je daar ook niet op laten liggen. Het verstikt het gras. Hark het weg. Bladeren in de plantenborder kun je daarentegen beter tot na de winter laten liggen. Vogels vinden onder het blad allerlei lekkernijen zoals kevers en torren. Het blad biedt de bodem bescherming tegen de kou en levert gratis compost. Niet elk blad wordt in één seizoen gecomposteerd en verdwijnt. Eikenblad blijft langer in tact. In het vroege voorjaar kun je alsnog een deel weghalen. Ga je weer voor netjes: laat wat blad liggen, haal niet alles weg.

Comfortabel
De winterbeurt is dus wellicht te beperken tot een gedeeltelijke opruimactie als tussenoplossing. Het is voorts een prima tijd om plannen te maken voor het nieuw tuinseizoen. Wat te doen met die plek waar niets meer groeit in de plantenborder? Zijn de tuinstoelen niet eens aan vervanging toe? O ja, nu deze werkeloos in de schuur staat, is het een uitgelezen kans om de grasmaaier te (laten) slijpen. Klaar voor het moment dat het gras weer gaat groeien. Een dichte grasmat ontstaat door regelmatig te maaien. De winterbeurt vanuit de luie stoel met de verwarming op een comfortabele stand. Voor de tuin is het nog eens beter ook.
Terug