Laevigatus Hovenier
nieuws

Nieuws

01-01-2019 | De kunst van het snoeien
De kunst van het snoeien

Voor menig tuinier levert snoeien de nodige hoofdbrekers op. Wanneer moet ik snoeien, mag ik deze plant überhaupt wel snoeien, hoeveel mag ik wegknippen? Allemaal vragen die opkomen. Er zijn complete snoei-encyclopedieën te raadplegen en internet uiteraard, maar dat maakt het er niet altijd gemakkelijker op. Ja, wat kan ik er hier dan nog aan toevoegen?

Te groot
Als iemand tegen mij zegt: ‘die struik moet gesnoeid worden’, vraag ik soms uit balorigheid: ‘Waarom, die plant vraagt er niet om?’ Meestal is de reden dat de plant te groot wordt naar de zin van de tuinbezitter. Eigenlijk had op die plek dus een andere plant moeten staan: een plant die van nature minder groot wordt. Maar goed, dat is hier een gepasseerd station. Het (snoei)mes gaat erin.

Camouflagekleuren
Over gereedschap is het nodige te melden. Dat de snoeischaar scherp moet zijn en je deze dus af en toe moet slijpen. Dat je dikkere takken niet met een schaar maar moet zagen of met een takkenschaar. Dat voorkomt blessureleed aan hand- en polsgewrichten en je maakt geen rafelige snoeiwonden. Wat ik wil toevoegen is: schaf gereedschap aan met een opvallende kleur! Hoe vaak ik niet achteloos tussen de planten gereedschap heb neergelegd dat vervolgens onvindbaar bleef door zijn camouflagekleur. Fabrikanten schijnen daar op in te spelen, is mij wel eens door boze tongen verteld.

Hagen
Er zijn zeker hele, goede redenen om een plant te snoeien. Een haag wordt er dichter door. Een beukenhaag die voor de langste dag (21 juni) en nogmaals in september wordt gesnoeid, groeit mooi dicht en ziet er altijd strak uit. Ook al zijn de plantenborders wat rommelig, met een strak gesnoeide haag ziet de tuin er toch verzorgd uit. Voorkom dat een haag van boven breder is dan van onderen. Optisch lijkt zo’n haag ‘om te vallen’.

Na de bloei
Snoei meteen na de bloei. Dat kun je wel als algemene regel aanhouden. Dus een heester die in het vroege voorjaar bloeit, snoei je in het voorjaar. Snoei je deze echter in het najaar dan is dat op zich niet erg, de plant gaat er niet dood aan. Maar in het najaar snoei je de bloemknoppen weg en heb je het volgend voorjaar geen bloemen. De Forsythia, je weet wel die vroegbloeiende heester met zijn gele bloemen, is hier een voorbeeld van.

Snoeitijden
Vroeger gold als regel alleen in de winter snoeien. Dat is achterhaald. Je kunt eigenlijk het hele jaar wel snoeien. Beide hebben hun voor- en nadelen. Mocht je bang zijn dat een plant door de snoei kapotvriest, neem dan het voorjaar en de zomer als snoeimoment. Als je dan snoeit kan je in het gure najaar in de winter lekker bij de kachel gaan zitten.
Je hoeft je dan ook niet te bekommeren of een plant vocht verliest (bloeden) uit de snoeiwond met nadelige gevolgen. Dat gebeurt bij onder andere de druif, de walnoot en de esdoorn voordat de bladknoppen uitlopen. Goed snoeien is misschien toch wel een kunst.
Terug