Laevigatus Hovenier
nieuws

Nieuws

01-10-2017 | Bloembollen en pepernoten
Bloembollen en perpernoten

Een veel gehoorde wens van tuinbezitters is dat ze graag het hele jaar iets in de tuin in bloei willen hebben. De winter en het vroege voorjaar zijn meestal minder bloemrijk. Bloembollen kunnen in deze perioden een uitkomst bieden en voor kleur zorgen. Om de een of andere reden schrikken veel mensen er echter voor terug om bollen te planten. Jammer, want ze voegen echt iets toe. In het voorjaar, maar ook in de andere seizoenen.

Beperkt aantal soorten
Wanneer je je wat gaat verdiepen wat er allemaal aan bollen te koop is, ontkom althans ik er niet aan om veel te gretig te worden. Al die plaatjes in de bestelcatalogi maken hebberig. Toch is het beter om niet teveel verschillende soorten aan te planten. Met een beperkt aantal soorten, maar wel in een flinke hoeveelheid, bereik je een mooier resultaat dan met vele verschillende soorten in kleine hoeveelheden. Bij crocussen is vijftig stuks per vierkante meter een aardig richtgetal, maar meer geeft een nog mooier kleureffect.

Combineren met vaste planten
Nadat de bollen zijn uitgebloeid, blijft het blad over. Het blad vergeeld en sterft af. Dit ziet er minder fraai uit. Het bloembolblad heeft na de bloei nog een hele belangrijke functie. Je mag het dus niet afknippen. Via het blad krijgt de bol in de grond zijn voedingstoffen waarmee de nieuwe bloem voor het volgende jaar wordt gemaakt. Door de bollen tussen vaste planten te zetten, verdwijnt het afstervende bloembolblad uit het zicht door het nieuwe blad van de vaste planten die dan uit hun winterslaap komen.

Verwilderingsbollen
Een wijdverbreid misverstand is dat bollen ieder jaar opnieuw geplant moeten worden. Door te kiezen voor verwilderingsbollen, hoef je de bollen maar één keer in de grond te stoppen en komen ze ieder jaar terug. In grotere getale dan het jaar daarvoor. Wil je in het (vroege) voorjaar bollen in bloei hebben dan moet je de bollen in de herfst in de grond stoppen.

Pepernootmethode
Wanneer je de bollen gaat planten kun je ze keurig in een groepje bij elkaar zetten. Ga je echter voor een meer natuurlijke uitstraling, alsof ze spontaan op die plek zijn opgekomen, kies dan voor de pepernootmethode. Ik vind het een schitterende benaming die ik helaas niet zelf heb bedacht. De pepernootmethode houdt in dat je de bollen als pepernoten over de border strooit. Daar waar de bol neervalt, graaf je hem in. Dat kan dus betekenen dat een aantal bollen dicht bij elkaar komt te staan en sommige wat alleen. Een enkele bol vind je helaas misschien niet meer terug.

Plantdiepte
De bol moet niet te ondiep worden ingegraven Als stelregel geldt dat de bol minimaal twee keer de hoogte van de bol aan aarde bovenop zich moet hebben. Dieper is nog beter. Vorst en droogte hebben dan minder vat op de bol. De platte kant van de bol is de onderkant. Bij hele kleine bolletjes is dat niet altijd duidelijk dan stop je deze in de grond zoals het uitkomt. De bol zorgt er vanzelf voor dat de steel de goede kant op groeit.
Terug