Laevigatus Hovenier
nieuws

Nieuws

01-01-2019 | Hang de gifspuit aan de wilgen

Hang de gifspuit aan de wilgen

Peter Bleijs, Laevigatus Hovenier

Het leven kent vele bedreigingen. Tuinplanten weten daar alles van. Engerlingen, mijten, luizen, rupsen; ze zijn allemaal op zoek naar voedsel. Met lede ogen ziet de tuinbezitter aan hoe slakken zijn hosta opeten, hoe een kolonie bladluizen de rozenknoppen doet verschrompelen. Waar is de gifspuit!

Gebruik ontraden
Een beproefde methode is een bestrijdingsmiddel kopen en de plaag daarmee te lijf gaan. Toegegeven, vele middelen werk goed en verdelgen de plantenbelagers zeer effectief. Ik wil bij het gebruik van chemicaliën toch kanttekeningen plaatsen. Sterker nog: het gebruik ontraden. De nadelen zouden wel eens veel groter kunnen zijn dan de voordelen. En mag een plant niet een vlekje hebben?

‘Hun gps’
Chemicaliën doen hun werk “zonder onderscheid des insects”. Een blad-etende luis wordt net zo effectief om zeep geholpen als een (zeer nuttig) lieveheersbeestje. Sommige insecten gaan er niet aan dood, maar bij hen wordt bijvoorbeeld ‘hun gps’ ontregeld en weten ze hun thuis niet terug te vinden. Dit lijkt bij bijen aan de hand te zijn. Uiteindelijk leidt dat er dan ook toe dat ze sterven. Met een regenbui spoelt daarnaast het gif van de plant en komt in de bodem terecht. Planten, bodemleven en grondwater worden daardoor aangetast.

Geboren met of zonder vleugels
Waarom gif gebruiken als er ook andere mogelijkheden zijn om plagen te bestrijden? De larve van het lieveheersbeestje verorbert vele bladluizen. Deze larf is de natuurlijke vijand van de bladluis. Wist je overigens dat een bladluis levendbarend is en zonder vleugels wordt geboren. Op het moment dat de belaagde plant onvoldoende voedsel biedt, worden er luizen geboren mét vleugels. Ze kunnen eenvoudig uitzwermen naar een nieuwe voedselbron. Dat is toch een zeer ingenieus mechanisme in de natuur.

Baby-voer
Laat de natuur zoveel mogelijk zijn werk doen en spaar natuurlijke vijanden. Veel vogels zijn verzot op insecten. Hang nestkastjes in de tuin om vogels te lokken. Wanneer ze jongen hebben zijn de ‘schadelijke ‘ insecten als baby-voer niet aan te slepen. Oorwormen zijn ook dol op luizen. Hang een bloempot met stro omgekeerd aan een tak en je biedt ze nestgelegenheid en een uitkijkpost om te waken over je planten.

Geschikte plek
Een plant die wordt belaagd door insecten, is meestal verzwakt. Insecten “voelen” dat aan. Zorg ervoor dat planten sterk en gezond zijn door ze op de juiste plek te zetten, water te geven of mest. Slakken zijn de opruimers in de natuur. De hosta die ze aanvreten is waarschijnlijk toch niet zo gezond. Als schaduwplant krijgt hij misschien teveel zon en droogt uit? Een schaduwplek elders in de tuin is dan een geschiktere standplaats. Probeer de oorzaak te vinden waarom een plant belagers aantrekt en hang de gif spuit aan de wilgen. Niet letterlijk maar figuurlijk, meld ik nog maar voor de zekerheid.

Terug