Laevigatus Hovenier
nieuws

Nieuws

01-01-2019 | De plant is dood, leve de plant
De plant is dood, leve de plant

Peter Bleijs, Laevigatus Hovenier

Soms moet je eropuit om nieuwe planten te kopen. Planten hebben niet het eeuwige leven. Of je wilt eens iets anders in de tuin. Voor mij is een bezoek aan een kwekerij of tuincentrum te vergelijken met een kind in de speelgoedwinkel. Je wilt alles wel hebben, maar moet je toch beperken. Welke planten ga je kopen?

Latijnse naam
Het is goed om van tevoren enig huiswerk te maken. Wanneer je weet wat je wilt hebben, achterhaal dan de volledige latijnse naam. De Nederlandse naam biedt lang niet altijd duidelijkheid. Met een onvolledige naam krijg je niet wat je op het oog hebt. Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel geraniumsoorten. Maar van de Geranium Rozanne is er maar één. Met Geranium (Ooievaarsbek) kan ook de Pelargonium (Geranium!) worden bedoeld. Deze laatste is een naar mijn oordeel onterecht verguisde (pot)plant. De Geranium Rozanne met zijn vele bloemen en lange bloeiperiode is overigens een echte aanrader.

Look-a-like
Het is verleidelijk om je keuze te maken op basis van wat er bij de buren in de tuin zo mooi bloeit. Daar is helemaal niets op tegen. Het gevaar is wel dat in de hele straat dezelfde planten in de voortuin komen te staan. Durf eens iets anders te kiezen. Omdat sommige planten heel vaak worden gebruikt (monocultuur), neemt de kans op ziekten bij die planten toe. De Buxus met zijn schimmelziektes is daar helaas een voorbeeld van. Wil je echt een buxushaag dan is Ilex crenata ‘Dark Green’ een gezonde look-a-like.

Winterbloeiers
In de tuinplantenwinkel is de keuze aan planten overweldigend. Bomen, struiken, vaste planten, grassen enz. Ga er maar aan staan. De planten die bloeien op het moment dat jij met je winkelwagen voorbijkomt, maken de grootste kans te worden gekocht. Realiseer je wel dat deze in je tuin ook tegelijkertijd bloeien. Misschien verlang je het hele jaar door bloemen. Er zijn ook winterbloeiers zoals Helleborus en Edgeworthia chrysantha. Niet alleen bloemen, maar ook bessen en (herfst)bladeren geven kleur aan de tuin.

Vaste planten
Zelf hou ik erg van vaste planten. Deze verdwijnen ’s winters ondergronds en komen in het voorjaar met fris blad en bloemen weer tevoorschijn. Hoe meer de bodem met beplanting is bedekt, hoe minder onkruid de kans krijgt. Alchemilla (Vrouwenmantel) en Nepeta (Kattenkruid) zijn zelfs planten die een chemische stof afscheiden die onkruiden onderdrukken (allelopatie).

Structuur
Er zijn tuinontwerpers die meer oog hebben voor de structuur van een plant dan voor de bloemkleur. Een zwart-wit foto van de plantenborders levert hen het bewijs dat de juiste planten bij elkaar staan. Kleur valt dan weg en structuur wordt beter zichtbaar. Naast een grootbladige plant kan het mooi zijn om kleinbladig groen te zetten. Wissel aar-vormige bloemen (Salvia) af met bijvoorbeeld margriet-vormige (Kalimeris). Uiteindelijk mag alles. Het is jouw tuin en waar jij de koning(in) bent.
Terug