Laevigatus Hovenier
nieuws

Nieuws

01-01-2019 | Het bodemvoedselweb en de tuinkabouter

Het bodemvoedselweb en de tuinkabouter

 Peter Bleijs, Laevigatus Hovenier

Doet een plant in je tuin het niet goed? Dat ligt niet aan de plant, maar aan de grond waar hij met zijn wortels in staat. Een plant hou je gezond door goed voor de bodem te zorgen. Een gezonde plant groeit beter, bloeit overdadiger en kan tegen een stootje als hij bijvoorbeeld door luizen of slakken wordt belaagd.

Natuurlijke kringloop
In de tuin proberen we de natuur dichter bij huis te halen. Van die natuur buiten het tuinhek kunnen we veel leren. In de natuur is het meestal een zootje. Je vindt er omgewaaide bomen, afgebroken takken, bladeren, afgestorven plantenresten en als je wat beter kijkt is er vast een dode vogel of muis te ontdekken. Al die dode (organische) materialen leveren voedsel aan de levende planten. Als het om onze tuin gaat denken we veelal: opgeruimd staat netjes. Planten ‘denken’ daarentegen: opgeruimd is dood in de pot!

Mineralisatie

Een plant in je tuin maak je echter nog niet blij met een dooie mus. Daar kan een plant met zijn wortels niet zijn tanden in zetten. Alle dode materialen op de bodem moeten eerst worden omgezet tot voedingsstoffen die een plant kan opnemen. Dit proces heet mineralisatie. Het is het bodemleven dat deze zeer belangrijke taak op zich neemt. Het moet dan niet zo zijn dat al het dode materiaal in de groencontainer is verdwenen, want dan valt er niks te mineraliseren.

Bodemleven
De organismen, die tezamen het bodemvoedselweb vormen, bestaan uit vele soorten en maten. Sommige zijn met het blote oog waarneembaar zoals kevertjes, duizendpoten en regenwormen. Bij schimmels, bacteriën en protozoa is een microscoop nodig. Er leven er bovengronds en ondergronds. Eén theelepel gezonde grond bevat: 5.000 schimmels, 100 miljoen bacteriën, 30 aaltjes en 10.000 oerslijmdiertjes.

Taken
Deze organismen hebben verschillende taken. De kevers vermalen met hun kaken het blad in kleine stukjes. Wormen trekken bladresten de grond in. Bacteriën doen zich tegoed aan materiaal dat in de bodem terecht is gekomen. Aaltjes verorberen bacteriën die in het aaltjeslichaam tot voedsel wordt omgezet dat planten direct kunnen opnemen.
Wormen zorgen daarnaast met het graven van gangen ervoor dat de bodem luchtig blijft en ruimte biedt aan plantenwortels, water en zuurstof.

Gezond houden
Wat kun jij doen om het bodemleven gezond te houden? Schimmels (mycorrhizae) en bacteriën kun je aan de bodem toevoegen. Zelfs regenwormen worden voor dit doel gekweekt. Haal niet alle dode materialen van de grond. Laat wat blad- en plantenresten liggen. Strooi jaarlijks compost over de bodem. Dat hoeft niet in de bodem gespit te worden. Dat werk doet het bodemleven voor je. Een mooie gedachte dat de natuur je een handje helpt. Van de tuinkabouter moeten we het wederom niet hebben.

Terug