Laevigatus Hovenier
nazorg

Nazorg

Nieuwe planten in de tuin
Laevigatus Hovenier heeft zojuist een of meerdere planten in uw tuin geplant. Een nieuwe plant is kwetsbaar voor uitdroging, omdat het wortelgestel nog niet goed is ontwikkeld.

Bladverliezende planten


Nadat een bladverliezende boom of heester op zijn nieuwe plek is geplant, heeft deze een groeiseizoen nodig om zich goed in de bodem te wortelen. Vooral de aanmaak van haarwortels is erg belangrijk. Zolang het wortelgestel nog niet goed is ontwikkeld, heeft de plant soms uw hulp nodig.

Zodra een bladverliezende boom of heester gaat uitlopen (bladeren krijgt) treedt via het blad verdamping op. Wanneer de plant meer verdampt (vocht verliest) dan water opneemt, gaat het blad slap hangen, verkleuren en uiteindelijk verdrogen. Zover mag u het niet laten komen.

Verdroging dreigt bij weinig tot geen neerslag, zonnig weer en hogere temperaturen. Ook wind kan verdroging veroorzaken. Geef uw nieuwe planten in die situaties daarom regelmatig water.
Geef liever om de paar dagen flink water dan elke dag een beetje.

Bladhoudende planten


Bij een bladhoudende boom en heester treedt het hele jaar door via het blad verdamping op. Een bladhoudende plant kan in de zomer maar dus ook in de winter verdrogen. Met name de combinatie van wind en (ochtend)zon is verraderlijk voor bladhoudende planten.

Meestal is er in de winter voldoende vocht aanwezig en is water geven niet nodig. Maar wees erop bedacht dat vooral een nieuwe bladhoudende plant ook in de winter kan verdrogen. Geef water wanneer het niet vriest.

Vaste planten


Vaste planten laten eerder merken dat ze water tekort komen. Geef ze wat hen toekomt.

Niet overdrijven


Nieuwe planten moet u ook niet te veel verwennen met te snel watergeven. Het is goed wanneer de plant wordt gedwongen wortels te maken en dieper in de bodem naar water zoekt.

Een te natte bodem veroorzaakt ook weer problemen. Een taxus- en beukenhaag hebben daar bijvoorbeeld snel last van. Het is soms een wankel evenwicht. Door goed naar de nieuwe plant te kijken komt u er echt wel uit.
Terug